Zadelkruk; de verschillende soorten

Als je veel zittend werk uit moet voeren, is het van belang dat je een goede zitpositie hebt. Een zadelkruk kan je daarbij helpen. Uit verscheidene onderzoeken is namelijk gebleken dat de zithouding erg slecht is voor je lichaam. Dit heeft onder andere een negatieve invloed op je gewrichten en op je spieren. Het is daarom ook aan te raden om regelmatig te bewegen en niet al te lange tijd in dezelfde houding te blijven zitten.

 

Het is daarnaast belangrijk dat je een goede zithouding hebt. Met een zadelkruk komt dat zeker goed voor elkaar. Een zadelkruk heeft namelijk een ergonomisch vormgegeven zitvlak, waardoor je erg prettig en comfortabel zit.

 

De zithouding is niet bevorderlijk voor je lichaam, maar er zijn ook beroepen denkbaar waarbij je veel moet zitten en ondertussen moet bewegen. We hebben het hierbij over bijvoorbeeld een tandarts, een huisarts of een receptionist. Ook voor dergelijke beroepen biedt een zadelkruk uitkomst. Met een dergelijke kruk kan je namelijk simpel heen en weer rijden, terwijl je een uitermate prettig zitvlak hebt.

 

Momenteel zijn er meerdere soorten zadelkrukken op de markt beschikbaar. Hieronder beschrijven we de verschillen tussen de verschillende zadelkrukken. Bij een zadelkruk wordt er onder andere onderscheid gemaakt tussen wel of geen rugleuning, de kleur en de afmetingen.

 

Met of zonder rugleuning

Een zadelkruk is verkrijgbaar in een variant met rugleuning en in een variant zonder rugleuning. Beide varianten bieden zo hun voordelen.

 

Een zadelkruk met rugleuning biedt veel comfort voor je rug. Rug- en nekklachten behoren dankzij een rugleuning dan ook snel tot de verleden tijd. Een rugleuning biedt de gewenste ondersteuning aan je lichaam en dat maakt het zitten nog prettiger.

 

Een zadelkruk zonder rugleuning bied je vooral veel flexibiliteit. Je kan alle kanten op bewegen en je kan gemakkelijk de wieltjes besturen. Met een zadelkruk zonder rugleuning ben je dan ook een stuk flexibeler dan met een zadelkruk met rugleuning.

 

Kleur

De zadelkrukken zijn tegenwoordig ook in meerdere kleuren verkrijgbaar. Zo’n beetje alle kleuren zijn verkrijgbaar; je kan de zadelkruk dus afstemmen op de andere meubels in de betreffende ruimte.

 

Naar welke kleur gaat jouw voorkeur uit? Ben je een liefhebber van grijs, wit of zwart? Of ga je liever voor de fellere kleuren zoals blauw, rood en paars? Voor een ieder is er een geschikte zadelkruk te vinden!

 

 

Afmetingen

Ook zijn er meerdere varianten beschikbaar wat betreft de afmetingen van de zadelkruk. De volgende zithoogte zijn mogelijk:

 

36 tot 40 cm
41 tot 45 cm
46 tot 50 cm
51 tot 55 cm
56 tot 60 cm
61 tot 65 cm

 

De gewenste afmetingen zijn weer afhankelijk van jouw lichaamslengte. Maar, alle zadelkrukken zijn ook nog in hoogte verstelbaar. Je kan dus ook prima een zadelkruk met bijvoorbeeld een collega of vriend delen. Het is in ieder geval wel van belang dat je de zadelkruk op de juiste hoogte instelt; dat kan je een hoop nek- en rugklachten besparen.

Dit artikel is geplaatst door (basme), gegevens zijn bekend bij en geverifieerd door de beheerder van deze website.