Landelijke keukens: tijdloos populair

Een keukentrend die al een tijdje stand houdt is de landelijke keuken. Deze keuken heeft soms de uitstraling van de klassieke boerenkeuken, maar is ook goed toe te passen als gezellige eetkeuken. Vooral als je een grote keuken hebt, of een open keuken die aansluit op de woonkamer, kan je met de landelijke sferen iets heel moois en gezelligs maken. Gezelligheid en warme sfeer zijn dan ook de hoofdvoorwaarden voor landelijke keukens. Maar er zijn nog enkele voorwaarden waaraan een landelijke keuken moet voldoen.

Kastfronten en werkblad

Landelijke keukens zijn meestal gemaakt van hout. Dit bepaalt de gehele sfeer van de keuken. De uitstraling wordt vooral bepaald door de kastfronten. Je kunt kastdeurtjes van massief hout nemen waar het front reeds inzit, maar die zijn wat prijziger. Wat goedkoper is bijvoorbeeld MDF waar een paneel op gelijmd is. Deze deurtjes zijn ook nog te beschilderen of te lakken.

Het werkblad in de landelijke keuken moet voornamelijk van natuurmaterialen zijn. Hierbij kun je denken aan een bepaald soort natuursteen, zoals graniet, blauw hardsteen of zelfs marmer. Wil je de keuken een wat stoerder uiterlijk geven, gebruik dan een werkblad van beton. Dit kan puur beton zijn, maar ook een laagje beton cire op een ondergrond. Een klassieke losstaande grote spoelbak is onontbeerlijk in een landelijke keuken.

Kleine wandtegels

Naast de houten keuken bepalen ook de wandtegels voor een groot gedeelte de sfeer van een landelijke keuken. Werk niet met grote tegels, maar juist met kleinere tegeltjes. De tegeltjes kunnen ook gerust tweedehands of retro zijn, om de sfeer extra te benadrukken.

Moderne apparatuur in landelijke keukens

Onze apparatuur wordt steeds moderner. Maar al deze moderne apparatuur doet wel afbreuk aan wat je juist met een landelijke keuken wilt uitstralen. Daarom is het een sfeervol idee om zoveel mogelijk moderne apparatuur op een discrete manier te verstoppen achter de kastdeurtjes. Iets dat juist wel een belangrijke plaats in de landelijke keuken mag hebben is het fornuis. Plaats vooral een mooi groot vrijstaand fornuis. Zo heb je ook fornuis en oven bij elkaar en gemakkelijk bereikbaar. Ook koffiemachines en waterkokers zijn veel te verkrijgen in retro stijlen.

Landelijke accessoires

Een landelijke keuken kun je voorzien van allerlei accessoires die bij de hele sfeer passen, zoals grote houten planken of een massief houten messenblok. Ook een grote pot met houten spatels en keukengerei zal leuk in een landelijke keuken staan. Dit is de laatste jaren voor iedere keuken erg populair en deze tip wordt tevens door verkoopstylisten van woningen veel gegeven.