Maatgeving van moeten en bouten

Met rvs bouten en moeren kan je een stevige verbinding maken om verschillende materialen sterk aan elkaar vast te maken. Om dat te doen moet je eerst een gat boren door de materialen, dan kan je er de passende bout doorheen brengen. Daarna draai je de passende moer aan op de bout tot de verbinding stevig vastgezet is. Dan heb je een langdurige stevige verbinding tussen de materialen.

De bouten en moeren die je gebruikt moeten perfect op elkaar passen, dat is belangrijk om een sterke verbinding te krijgen. Passen de bouten en moeren niet goed op elkaar, dan ze de verbinding niet lukken of na verloop van tijd los beginnen gaan. Maar hoe weer je of je de juiste passende bouten en moeren hebt gekocht? Daarvoor moet je kijken naar de diameter. De diameter en de lengte van de bout worden in millimeter uitgedrukt. Bij bouten wordt de diameter gemeten aan de buitenkant van de bout. Bij moeren is enkel de diameter van belang, deze wordt gemeten aan de binnenkant van de moer. De draad die gebruikt wordt bij bouten en moeren is metrisch, dat wil zeggen dat de maten uitgedrukt worden in millimeter. Ook zijn de maten gemeten volgens de standaardmaten opgenomen in het ISO.

Er bestaan verschillende soorten bouten. Een zeskantbout wordt bijvoorbeeld gebruikt om twee metalen te verbinden of bij houtverbindingen. Dan wordt er aan de binnenkant van de bout- en moerzijde een volgring geplaatst, dat is een plat ringetje dat voorkomt dat de moer of bout in het metaal of hout kan gaan drukken. Slotbouten worden ook vaak gebruikt voor houtverbindingen. Slotbouten hebben een afgeronde kop, zo geven ze een mooiere afwerking, en onder de kop zit een hoekig stuk dat in het hout gaat en zorgt dat de bout niet zal meedraaien wanneer de moer erop wordt gedraaid.