Hortensia van onlinegroen

Hortensia.

De Latijnse naam van de hortensia is Hydrangea macrophylla. De hortensia is in vele kleuren te verkrijgen. Zoals roze, paars, wit en blauw. Er zijn ook verschillende groeivormen van bloemen. Je hebt ze in pluimvorm, schermvorm en in bolvorm. De hortensia bloeit van juni t/m september. Een hortensia kan wel een hoogte van 3 meter bereiken.  Van Japan tot in Nederland is de hortensia een veel voorkomende sierplant. Wel is het belangrijk dat hij groeit in een gematigd klimaat. 

 

Door de zuurgraad van de bodem te veranderen kun je invloed uit oefenen op de kleur van de bloem van de hortensia. Bijvoorbeeld in een PH neutrale bodem krijgt de bloem van de hortensia een paarse kleur. 

 

Groeien doet de hortensia goed op losse, rijke en vochtige grond. Het liefst half in de schaduw. Een hortensia hoeft niet perse gesnoeid te worden. Het beste is om na de winter de uitgebloeide bloemen net boven de nieuwe gezonde knoppen wegknipt. Hierna zal de struik weer heel mooi gaan bloeien. Je kunt ook één keer per drie jaar de dikke takken helemaal weghalen. Als je dit doet zal het jaar erop de hortensia niet of nauwelijks bloeien. 

 

Lavendel.

De Lavandula Hidcote zoals hij in het Latijns genoemd word, kan zo 50cm tot 1 meter hoog worden. Ze zullen ook niet breder worden dan 0,5 m. De lavendel is heel herkenbaar aan de paars/lila kleur bloemen maar zeker ook aan de geur van de lavendel. De bladeren zijn grijs/blauw. In de winter blijven de bladeren aan de plant. 

De lavendel word veel gebruikt als sierplant. Als je er een haag van wilt maken laat er toch 20 cm tussen. Dit om verhoutering te voorkomen. Als het uit gegroeid is tot een grote struik/haag snoei hem dan wel twee keer per jaar. Doe je dit niet zal dit ten nadele van de bloei van de lavendel zijn. Door de dikkere takken zullen aan de onderkant geen bloemen meer bloeien/groeien. De eerste keer is in maart. Snoei de plant dan tot 15 cm boven de grond. Na oktober als de plant is uitgebloeid. Nu hoef je alleen de bloemen te snoeien. Als je hem heel kort snoeit zal hij de winter niet overleven. 

Door de heerlijk geurende bloemen trekt het veel koolwitjes, hommels en vlinders.

 

Heesters.

De heester is in vele soorten en maten. Hij vertakt direct vanaf de grond in veel takken. Je hebt bloeiende heesters maar ook groenblijvende. Ze zijn in elk grondsoort te planten. In de winter blijven ze groen en houden het blad. 

De heester kan het hele jaar door geplant worden. De beste periode is van 1 oktober tot 1