Nooit meer slecht slapen met het perfecte bed

Iedereen heeft er wel eens last van: slecht slapen. Bij de ene gebeurt dit al eens vaker dan bij de andere. Maar als je wekelijks enkele dagen slecht slaapt, wordt het tijd om naar oplossingen te gaan zoeken. Verschillende oorzaken kunnen je nachtrust verstoren. De meest voorkomende oorzaken is een slecht bed. Vooral de matras en het hoofkussen hebben een invloed op het slaapcomfort. Op deze pagina lees je hoe je het perfecte bed samenstelt.

slecht slapen tegengaan

Zo kies je een matras.

In elke slaapwinkel staan honderden matrassen. Waarom is er zoveel keuze? Omdat elke persoon een andere soort matras nodig heeft. 

Eerst en vooral is er een verschil in hardheid. Je hoort wel eens zeggen dat dit een persoonlijke keuze is ("ik slaap het liefst op een harde matras"), maar eigenlijk is dit een wetenschappelijke keuze. De hardheid van de matras hangt namelijk af van jouw lichaamsbouw. Iemand van 95 kg heeft bijvoorbeeld een andere matras nodig dan iemand van 65 kg. Het doel is namelijk om de rug in zijlig recht te trekken. Maakt jouw ruggengraat een rechte lijn, dan heb je de perfecte matras gevonden. 

Daarnaast zijn er nog andere factoren die meetallen bij de aankoop van een matras. Of je bijvoorbeeld last hebt van allergieen. Er zijn ook speciale matrassen voor mensen die veel zweten tijdens het slapen (het zogenoemde nachtzweten). 

Zo kies je een hoofdkussen.

Het perfecte bed is niet compleet zonder een hoofdkussen. Net zoals een matras speelt de positie van de ruggengraat een rol. De nek en ruggengraat moeten tijdens het slapen op dezelfde lijn liggen. Op die manier kunnen alle gewrichten optimaal rusten. De hoogte van het hoofdkussen is dan de breedte van jouw schouders min de afstand waarmee je schouder in de matras inzakt. 

Er zijn verschillende soorten hoofdkussen. Bepaalde modellen zijn speciaal gemaakt voor zij- of buikslapers. Die zijn een beetje duurder in aankoop, maar kunnen het slaapcomfort wel verhogen.