Oplossing voor haardhout opslag

Ons team van Betondingen.nl werd benaderd door een klant die graag een haardhout opslag wilde plaatsen, met gebruik van beton. Geen probleem natuurlijk. Meneer woont in een huurwoning, waardoor het niet zomaar is toegestaan om hoge constructies voor het huis te bouwen.

Meneer gaf aan dat de achtertuin lastig te bereiken is, en zodra er een pallet haardhout bezorgt wordt, deze in een houten schuur voor het huis werd geplaatst. De hoogte van de schuur was onacceptabel vond de verhuurder en deze moest meneer dus verwijderen. Omdat de voortuin niet bepaald groot is zocht meneer een oplossing, want nu stond er een grote pallet haardhout van 2m3 op de kleine voorplaats.

De oplossing: beton stapelen

 

2 Kuub haardhout is niet even weg te werken in een betonconstructie, daarom bespraken wij met meneer dat wellicht het bestellen van halve pallets haardhout handiger zou zijn. Doordat hij één pallet per winter gebruikt zou dit neerkomen op 2 maal een halve pallet bestelling per jaar – dit was financieel te overzien.

Een halve pallet – wat neerkomt op 1 kubieke meter – kun je gemakkelijk wegwerken in een betonstapel constructie van U-vormige betonblokken (zie onze voorbeeld foto).

Tips

  • Houd je dan nog wat hout over, dan berg je dit in huis op, zodat het hout gortdroog de haard in kan.
  • Het is sowieso aan te bevelen om altijd om en nabij 15 kg. haardhout binnen op voorraad te houden; buiten neemt haardhout altijd wat vocht op; zeker als het een langere tijd buiten staat. Het hout gaat dan knetteren tijdens ontbranding (waarbij de vonken je om de oren kunnen vliegen). Dit voorkom je door altijd wat hout binnen te bewaren.
  • Te vochtig hout verbranden? Zorg dan altijd dat er een scherm voor de openhaard staat, zo kunnen er geen brandende houtvonken de woning in springen.
  • Angst voor spinnen? Zorg dan voordat de echte kou aanbreekt er al de nodige hoeveelheid hout binnenshuis op voorraad ligt. Want tegen de tijd dat het buiten kouder wordt, zoeken spinnen hun toevlucht tussen houtblokken (lekker warm!).